Офіційний сайт Городенківської районної ради

Про невизнання законопроекту "Про засади державної мовної політики", прийнятого з грубим порушенням Конституції України
УКРАЇНА
Івано-Франківська область
ГОРОДЕНКІВСЬКА РАЙОННА РАДА
Шосте демократичне скликання
(Позачергова одинадцята  сесія)
РІШЕННЯ

від  05 липня 2012 року   № 193-11/2012
м. Городенка



Про невизнання законопроекту
“Про засади державної
мовної політики”,
прийнятого з грубим порушенням
Конституції України




Враховуючи, що прийняття законопроекту "Про засади державної мовної політики" відбулося з грубим порушенням Конституції та законодавства України, зважаючи на позицію громадськості області щодо цього питання та відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” районна рада
вирішила:
1. Схвалити звернення районної ради про невизнання законопроекту
"Про засади державної мовної політики", прийнятого з грубим порушенням Конституції України (додається).
2. Рішення районної ради надіслати Президенту України В. Януковичу, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Генеральній прокуратурі України, народним депутатам України, які є мешканцями Івано-Франківської області.
3. Текст звернення опублікувати в районній газеті «Край», на сайті районної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації.
4. Вважати небажаною участь у сесіях Городенківської районної ради шостого демократичного скликання народних депутатів України І. Зварича, В. Личука, В. Келестина та В. Чуднова, які є мешканцями Івано-Франківської області і проголосували за прийняття вищевказаного закону, а в разі їх присутності – не запрошувати до президії.
5. Вимагати припинення членства в Партії регіонів керівництва обласної державної адміністрації та її голови М. Вишиванюка.
6. Вимагати негайного звернення голови обласної державної адміністрації М. Вишиванюка до Президента України із пропозицією накласти вето на вказаний закон.
7. Доручити виконавчому апарату районної ради розробити та подати на розгляд чергової сесії районної ради проект Програми захисту і розвитку української мови на території Городенківського району.
8. Звернутися до політичних партій та громадських організацій ініціювати збір підписів за припинення повноважень Президента України В. Януковича.
9. Провести спільну сесію обласної, районних та міських рад міст обласного значення  у м. Києві.
10. Рекомендувати сільським, селищним та міським радам провести віча на захист української мови і конституційного ладу.
11. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з гуманітарних питань (О.Гудзик).



Заступник голови районної ради                                                 Юрій Лахман
Додаток
до рішення районної ради
від 05.07.2012 р. № 193-11/2012

Президенту України
В. Януковичу
Верховній Раді України
Кабінету Міністрів України
Генеральній прокуратурі України
Народним депутатам України
від області


ЗВЕРНЕННЯ
Прийняття Верховною Радою України Закону "Про засади державної мовної політики" стало грубим порушенням Конституції України, законів України "Про Регламент Верховної Ради України", "Про комітети Верховної Ради України", "Про статус народного депутата України" і прямо суперечить рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99 та від 5 жовтня 2005 року № 6-рп/2005, в яких, зокрема, констатується, що Конституція України забороняє узурпацію державою, її органами або посадовими особами належного виключно народові права визначати і змінювати конституційний лад в Україні.
Згідно з Конституцією України державна мова є складовою частиною конституційного ладу, а тому прийняття цього закону є переконливим свідченням спроби неконституційного і незаконного захоплення влади нелегітимною парламентською більшістю.
Городенківська районна рада розцінює факт голосування за цей закон народними депутатами України як державну зраду.
У зв’язку з такими антиконституційними діями, що загрожують державному суверенітетові України, Городенківська районна рада вимагає:
– від Голови Верховної Ради України – не підписувати Закон України "Про засади державної мовної політики";
– від Президента України – у разі підписання Головою Верховної Ради України накласти на вказаний закон вето;
– від Міністерства юстиції України – за систематичні антиконституційні дії ініціювати зняття з державної реєстрації Партії регіонів, Комуністичної партії України, Народної партії;
– від Генеральної прокуратури України – порушити кримінальну справу за фактом державної зради при прийнятті законопроекту "Про засади державної мовної політики".
Шановні Українці! Дії сучасної державної влади спрямовані на розкол України. Усіх нас, мешканців сходу і заходу, півночі і півдня нашої держави, єднають спільна тисячолітня історія, культура, мова, традиції, християнська віра. У нас більше спільного, аніж відмінного, а ті відмінності, що існують, своїм розмаїттям тільки збагачують кожного з нас і не повинні стати чинником дестабілізації та розколу держави. Вороги України питання мови якраз і прагнуть перетворити на інструмент непорозумінь, громадянського протистояння, розколу, а, відтак, і ліквідації Української держави.
В умовах загрози конституційному ладові та суверенітетові України свою принципову позицію має засвідчити усе Українське суспільство, кожна його громада і ми, депутати місцевих рад.
Підтримуємо ініціативу народного віча у місті Донецьку щодо звернення до Президента України з вимогою позбавити громадянства авторів антиукраїнського законопроекту В. Колесніченка та С. Ківалова.
Стаття 60 Конституції України вказує, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази, а за їх віддання та виконання настає юридична відповідальність. Виходячи з цього, вважаємо прийнятий закон таким, що не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області.

Слава Україні! Героям слава!



Прийнято на позачерговій одинадцятій сесії
Городенківської районної ради
шостого демократичного скликання
5 липня 2012 року
Дата оприлюднення - 06.07.2012 р.

Дизайн: Роман Туз