Офіційний сайт Городенківської районної ради

Анонси

Кожна добра справа починається з ініціативи
11 грудня 2012
В залі засідань районної ради відбувся Форум місцевого розвитку. Його мета: обговорення ключових питань завершення впровадження другої фази Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В заході взяли участь асистент обласного ресурсного центру місцевого розвитку громад  Олеся Хомин, голова районної ради Богдан Кобилянський, координатор проектів в районі Олександра Ґудзик, працівники апарату, начальник управління економіки райдержадміністрації Світлана Дубровська, голови сільських рад, голови громадських організацій, директори шкіл та члени громадських організацій Корнева, Серафинців, Торговиці й Чернятина.
Підсумовуючи результати проекту, голова районної ради Богдан Кобилянський щиро подякував усім присутнім за активну співпрацю в реалізації проектів:
— Адже  робота проведена й справді величезна. За чотири роки, відколи наш край бере участь у проектах місцевого розвитку Євросоюзу та ООН, навчилися створювати громадські та благодійні організації, які стали справжнім мозковим центром громад, провадити організаційну роботу, вести документацію, працювати з підрядними організаціями, а найголовніше—згуртувати людей навколо однієї спільної ідеї. Не повторюватимусь щодо важливості залучення коштів на вирішення соціально-економічних проблем у краї, бо це очевидно, що держава й міжнародні організації нині фінансують активні громади. Тож, сподіваюся, що в інших селах також братимуть приклад з тих, хто чогось досягає. Така практика, до речі, поширена за кордоном, а зокрема в Польщі, де грантові кошти «працюють» на поліпшення інфраструктури, добробуту громад. Хоч як не прикро, але не всі громади району готові до співпраці в різноманітних проектах;
— Зрозуміло, що організації-донори співпрацюють з активними громадами, які самі готові вирішувати проблеми своїх територій, — продовжила думку обласна гостя Олеся Хомин. — Пригадується час, коли голови громадських організацій приїжджали до нас учитися складати кошториси, оформляти звіти, зрештою, визначатися з тим, що потрібно насамперед тій чи іншій громаді. Відтоді зроблено великий крок вперед, і нині я щиро рада, що створено районний ресурсний центр, а його керівник Олександра Гудзик надає предметну допомогу з реалізації проектів. Городенківський район — серед лідерів із участі в різноманітних проектах і програмах розвитку громад.
Активна співпраця в проектах з  2008 року, зауважила Олександра Ґудзик, і особливо з проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», дозволила не тільки вирішити частину соціально-економічних проблем у громадах, але й налагодити ефективне співробітництво із владою, бізнес-структурами, Міжнародними донорами, а найголовніше згуртувати громади задля вирішення своїх проблем та вболівання за розвиток своїх територій.
Дуже змінилися наші громади. Ще чотири роки тому, люди сприймали все це із нерозумінням, недовірою, а зараз ми бачимо  в очах людей радість від успіху. Сьогодні саме головне отримання активної та свідомої громади.
Звітуючи про завершення проекту директор Торговицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Марія Новосельська визнала: «Приємно, що на форумах завжди підбиваємо підсумки зробленого і накреслюємо ті пріоритетні завдання, які необхідно ще вирішувати. На форумах маємо можливість зустрічатися із представниками обласної і районної влади, асистентами обласного і районного Ресурсних центрів громад і ми прозоро, відкрито можемо вирішувати проблеми своїх громад і важливо те, що до нас прислухаються. Форум вирішує питання участі громад в різноманітних проектах та програмах розвитку.
А ще цікаво те, що крім сільських підприємців, громади, діти заробляли кошти ще і своєю працею для реалізації проектів, на Різдво ходили колядувати, а зібрані кошти віддали на нові вікна.
Сьогодні громада співпрацює з чотирма проектами, а це біля 500.0 тис.грн. залучених до розвитку школи».
Актуальне питання енергозбереження в школі стало і перед громадою с Серафинці, як сказав сільський голова Дмитро Юрійович Ощипко: «Ми дуже хотіли працювати в проекті, бо бачили, як сусідні громади завдяки Проекту вирішували багато проблем своїх населених пунктів. Були дуже щасливі коли нашу сільську раду відібрали для співпраці.
Сьогодні ми спільно із Міжнародними донорами, обласною та районною владою із всією громадою села, вирішили важливе питання – енергозбереження в Серафинецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів (заміна вікон)».
Білий Богдан Васильович  директор Чернятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, член функціональної групи Громадської організації зауважив: «Надзвичайно важливо, що Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» працює і в нашому районі, завдяки йому наше село вже вдруге має реальні шанси вирішити свої проблеми. Ми повністю замінили вікна і двері в нашій школі, адже в окремих корпусах вікнам вже було більше 100 років.
Сьогодні в школі світло, затишно і тепло, а економія палива складає більше 15%. Наша громада повірила в себе, в свої можливості. Нелегко працювати в Проекті, але результат вагомий».
«Не вірила в реальні шанси попасти в проект громада маленького села Корнів. Тому коли створили свою благодійну організацію назвали її «Віра», -  повів розповідь голова благодійної організації, вчитель за професією, громадський діяч Михайло Савчук.
-  І коли нашу сільську раду відібрали для участі в проекті – радості не було меж, що наше маленьке село Корнів теж помітили. Сьогодні проект завершено. Школа із новими вікнами і дверима. Спасибі Проекту і всім нам, хто долучився до співпраці».
Сьогоднішній Форум місцевого розвитку ще раз підтвердив, що громади мають реальні можливості вирішувати свої проблеми через активну участь в Міжнародних, Всеукраїнському, обласному та районних конкурсах, Проектах та програмах розвитку.

Дизайн: Роман Туз