Офіційний сайт Городенківської районної ради

Анонси

Хто стукає — тому й відчиняють
20 грудня 2012
Можна посилатися на те, що Городенківщина відноситься до депресивних районів, тому державних коштів, особливо на соціальні потреби, катастрофічно не вистачає, а можна, використовуючи всі наявні можливості (внутрішні й зовнішні), домагатися бажаних результатів у розвитку населених пунктів краю. Саме обравши другий, раціональний шлях, уже впродовж п’яти років діє районна рада, залучаючи громади до участі в європейських, всеукраїнських та обласних проектах сприяння місцевому самоврядуванню. Тож у значній мірі вдалося скерувати грантові кошти на облаштування, забезпечення належних умов функціонування соціальних інфраструктур.
Власне, перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький, перебуваючи нещодавно в нашому районі, якраз ставив собі за мету перевірити ефективність використання коштів переможцями обласних проектів 2011 року — Городенківської міської, Семаківської, Торговицької та Росохацької сільських рад, впровадження всеукраїнського проекту створення моделі первинної медико-санітарної допомоги. Обласний очільник в основному залишився задоволений реалізацією наміченого, творчим підходом у досягненні належних результатів. Скажімо, цьогоріч зима не застала зненацька учнів і педагогів кінцевої мети, яку поставила перед собою семаківська громада в ході реалізації Семаківської загально-освітньої школи І-ІІІ ступенів — тут вчасно замінили систему опалення на енергозберігаючу. Якщо раніше в зимовий період температурний режим у класах становив +10°С, то тепер стовпчик термометра сягає 20 і більше градусів тепла, — не без задоволення доповіла директор цього навчального закладу Лариса Равлюк. Педагогічний та учнівський колективи щиро вдячні всім, хто причетний до розробки, а головне перемоги нашої громади в Проекті ЄС/ПРООН, а відтак — всеукраїнському й обласному проектам, завдяки яким упродовж останніх років наше село по-справжньому оновилося. І тут, як мовиться, першу скрипку зіграв сільський голова, справжній лідер громади й господар на селі Тарас Цебрій. Бо саме він доводить задумане до логічного завершення.
Моєю мрією, яка, надіюся, в найближчий час за участю громади села буде реалізована є капітальна реконструкція сільського водогону зі встановленням нових водонапірних веж та будівництво ставка, якого в нас споконвіку не було, — поділився сокровенним Тарас Цебрій. Тому готуємося до участі в конкурсах різного рівня й неодмінно будемо перемагати. Робимо чимало і власними силами.
У ході інспектування об’єктів першим заступником обласної ради, відмінну оцінку отримала й реалізація обласних проектів «Енергозберігаючі заходи в дошкільному навчальному закладі «Веселка» м. Городенки (заміна вікон і дверей) та «Школа — соціально-культурний центр розвитку сільської громади» (облаштування внутрішніх туалетів у Торговицькій ЗОШ І-ІІІ ст.). А от Росохацька сільська рада (сільський голова Михайло Федорів) у цьому плані, на жаль, пробуксовує. Тож реалізація виграного обласного проекту «Щоб здоровими зростали, треба, щоб дорослі про нас дбали» (заміна вікон і дверей, облаштування огорожі та дитячого майданчика в ДНЗ «Малятко» під загрозою зриву. Зволікаючи з освоєнням коштів, адже рік на завершенні, можна втратити шанси на поліпшення умов перебування малечі в сільському дошкільному закладі.
Для участі у всеукраїнському конкурсі проектів та програм місцевого самоврядування нині чимало робиться і для реалізації проекту районної ради «Інноваційний підхід щодо створення та впровадження ефективної моделі розвитку первинної медико-санітарної допомоги в сільській місцевості». Тим паче, що обласна рада та облдержадміністрація  гарантують співфінансування у 2012 році в сумі 150 тис грн. Так, у ході відвідин Чернятиського ФАПу було звернуто увагу на масштабність розпочатих робіт, де передбачено прокладання всіх необхідних внутрішніх комунікацій, створення сучасних умов праці для медичного персоналу. Також рекомендовано  головному лікареві району Олександрі Косовець та сільському голові Марії Хомі взяти під особистий контроль строки виконання запланованих робіт.
— Без сумніву, особливо під час фінансової кризи в державі та значного урізання місцевих бюджетів, перемога в різноманітних проектах і конкурсах місцевого самоврядування, — це поки що один із найдієвіших способів отримання ресурсів на соціальні потреби, — підсумував голова районної ради Богдан Кобилянський. І дуже шкода, що 30 відсотків сільських рад району до цього часу не взяли участь в жодному з таких проектів.

Дизайн: Роман Туз